Miofascijalne Tehnike

Fascia predstavlja snažno vezivno tkivo koje prekriva, drži i podržava sve strukture u telu uključujući kosti, živce, mišiće, tetive i organe.To je trodimenzionalno mreža ili mreža koja neprekidno teče po telu od glave do pete. Miofascia je fascija koja okružuje mišiće. U miofascijalnoj masaži, terapeut koristi nežno postojan pritisak na mišićno tkivo da bi oslobodio fascijalnu napetost.

Miofascijalna tehnika je sigurna i veoma efikasna praktična tehnika koja uključuje primenu nežnog i stalnog pritiska u ograničenjima miofascijalnog vezivnog tkiva – žilavih membrana koje omotavaju , povezuju i podržavaju mišiće.

U normalnim okolnostima, miofascijalno područje treba biti elastično, ali može postati ukočeno i ograničiti kretanje. Kroz fokusirano istezanje i ručnu primenu pritiska, terapeut je u stanju da oslobodi ta uska i ukočena područja što dovodi do smanjenog bola i poboljšanog raspona pokreta.

Miofascijalna terapija takođe može poboljšati ili pomoći drugim tretmanima da poveća njihovu efikasnost, poput akupunkture, manipulacije, fizikalne terapije ili radne terapije. Miofascialna terapija oslobađanja takođe može poboljšati skeletno i mišićno usklađivanje pre operacije, ili pomoći sportistima da postignu bolje usklađivanje pre sportskih takmičenja.

Mnogi pacijenti traže miofascijalni tretman nakon gubitka fleksibilnosti ili funkcije nakon povrede ili ako imaju stalne bolove u leđima, ramenima, kukovima ili praktično u bilo kojem području koji sadrži meko tkivo.

Ostala stanja tretirana terapijom miofascijalnog oslobađanja uključuju poremećaj temporo-mandibularnog zgloba (TMJ), sindrom karpalnog tunela ili eventualno fibromijalgiju ili glavobolju migrene,tretiranja ožiljaka nakon operacija,problema sa probavom,hroničnim bolovima koji ne reaguju na ostale terapijske metode.

Miofascijalna dekompresija (MFD) ili Cupping je novi pristup manuelnoj terapiji koji kombinuje tehnologiju negativnog pritiska sa principima nauke o kretanju zasnovanim na dokazima u ortopediji i sportskoj medicini. Fokusiramo se na efikasnost pokreta s fascialnom pokretljivošću i nervno-mišićnom obukom.